CD opname Sloterkerk

Susanne Niesporek en David Schlaffke

Ter gelegenheid van het 65-ste matinee concert in de Sloterkerk  heeft er op 9 oktober 2011 een live presentatie plaatsgevonden van een CD die in de zomer 2011 in de Sloterkerk is opgenomen. De violiste Susanne Niesporek (voorheen Jaspers) die verbonden is aan het Koninklijk Concertgebouworkest en de organist van de Sloterkerk David Schlaffke spelen werken van componisten zoals Mendelssohn, Rheinberger, Reger, Liszt en Mozart. Een bijzondere combinatie, viool en orgel en Dirk Luijmes – muziekredacteur NCRV radio – schreef in een recensie: “hoewel hun instrumenten soms wat moeilijk mengen, gaat het tweetal een boeiende en subtiele dialoog aan“.

Deze CD is mede mogelijk gemaakt door de Stichting De Ossejan en te bestellen via  svvs28@gmail.com . Prijs inclusief verzendkosten € 12.50.

CD Susanne Niesporek en David Schlaffke

David Schlaffke speelt op het Reubke-Orgel

Virtuoze muziek van Bach, Liszt en leerlingen van Liszt, waaronder een
van de beroemdste Sonates voor orgel uit de 19e eeuw: sonate over Psalm
94 van Julius Reubke, gespeeld door David Schlaffke op een orgel van de broer van Julius Reubke.

Eerste cd-opname op het Reubke-orgel uit 1874 in de Evangelische Sint-Johanneskerk in Niederdorla.

Franz Liszt verwierf niet alleen een grote reputatie als pianovirtuoos, maar al snel ook als pedagoog en componist, wat talrijke studenten naar Weimar trok. Deze kwamen natuurlijk vooral om pianoles te krijgen. De studie breidde zich echter voor sommige studenten uit naar een ander vakgebied: orgelmuziek. Interessant genoeg was er een uitwisseling met collega’s en leerlingen binnen de nauwe cirkel, die zeker kan worden gekenmerkt als wederzijds inspirerend: Liszts orgelwerken, zoals zijn concrete kennismaking met de mogelijkheden en bijzonderheden van het instrument, zijn zonder te werken met de drie organisten ( Alexander Winterberger, Alexander Wilhelm Gottschalg, Julius Reubke) nauwelijks denkbaar onder zijn studenten.

De composities en arrangementen van deze drie Liszt-leerlingen die op deze cd zijn opgenomen, vormen een voorbeeld van een vitaal en opwindend tijdperk in de muziekgeschiedenis, omdat, zoals in één brandpunt, visionaire creatieve drang, pragmatische studies en ideeën van een ‘kerkwaardige stijl’ hier verenigd zijn. Het instrument in Niederdorla biedt de mogelijkheid om dit belangrijke deel van de centrale Duitse orgelcultuur in de 19e eeuw authentiek te horen.

CD Tracks:

1 Franz Liszt (1811-1886)
Huilen, klagen, piekeren, aarzelen
Prelude voor piano gebaseerd op de cantate van Johann Sebastian Bach (gearrangeerd voor orgel door Alexander Winterberger)

2 Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Prelude en Fuga op B-A-C-H
(Orgelverwerking volgens BWV 898 door Alexander Wilhelm Gottschalg)

3 Richard Wagner (1813-1883)
Prelude to Tristan and Isolde
(gearrangeerd voor orgel door Alexander Wilhelm Gottschalg)

4 Julius Reubke (1834-1858)
Trio in Es groot